Ráj permoníků | Brno - Oslavany

 

Zábavní park s příběhem - Ráj permoníků

 

čeká návštěvníky v areálu bývalého dolu Kukla v brněnských Oslavanech. Na pozemku, o rozloze přibližně 5000 metrů čtverečních, probíhá proměna původní těžní věže a přilehlých budov na repliku důlních štol, spletitých chodeb a na bludiště s permoníky. Nudit se zde určitě nebudete. O zábavu se postará také 26 atrakcí jako například důlní jezero, prales, či sopka propojená s dvouúrovňovým lanovým centrem.

Oslavany byly významnou hornickou obcí. Těžba uhlí zde byla ukončena v roce 1973. Jedná se o region s 300 let starou uhelnou tradicí.

Jako návštěvníci se zde zapojíte do interaktivní hry, v rámci některé ze šesti tras oslavanských permonů, plných různých nástrah a úkolů, jak vědomostních, tak i dovednostních. Vybrat si také budete moci samotnou úroveň hry - od nejjednodušší, pro děti do 10 let, přes úroveň pro dospívající mládež, až po úroveň pro dospělé.

Zábavní centrum bude určeno školám, mládeži, rodinám s dětmi a samozřejmě také širší veřejnosti. Dle úvodu článku už je zřejmé, že nepůjde o klasické hornické muzeum, ale spíše o interaktivní projekt, kde se dozvíte jak uhlí vznikalo, jak se pracovalo pod zemí, jak vypadá zával a následná záchrana horníků a spoustu dalších zajímavostí nejen z hornického prostředí.

Soukromý investor, zde chce kromě důlního bludiště v areálu vybudovat také vzdělávací středisko pro podnikatele z regionu, občerstvení s cukrárnou, úschovnu kol, a v důlní věži, přes 40 metrů vysoko položenou vyhlídkovou terasu, přístupnou i vozíčkářům, což lze právem považovat za unikát mezi rozhlednami na Moravě. Bezbariérovým přístupem se prozatím mohla chlubit jen pražská Petřínská rozhledna.

Oslavanský areál má velmi dobrou dostupnost jak hromadnou dopravou, tak i individuální, včetně přímého vlakového spojení z brněnského hlavního nádraží, směřujícím do Znojma. Ze Zvonařky sem jezdí přímé linky směrem na Moravský Krumlov a Mohelno. V rámci plánů se počítá také s dostatečně nadimenzovaným parkovištěm pro osobní automobily i autobusy. Počítá se také se zapojením areálu do projektu cyklotras v regionu.

Původní termín pro dokončení projektu je dle dostupných informací první polovina roku 2012. Slavnostní otevření Ráje permoníků pro veřejnost je tedy plánováno na duben - květen 2012.

Kam za zábavou