Výstava, výlety a další - Národní park Podyjí | 29.9. - 20.10.2012 | Praha

 

V rámci pražských Dnů Národního parku Podyjí

na Vás čeká výstava, či literární večer, které Vám přiblíží krásy a zajímavosti přírody na jihu Moravy. Na výstavě v Písecké bráně budou k vidění fotografie Bohumíra Prokůpka a v Rakouském kulturním fóru budou číst své texty o Podýjí čeští a rakouští autoři. V centrále Czech Tourism pak proběhnou další přednášky.

Poznejte Podyjí během přednášek, výstav, exkurzí a také prostřednictvím autorského čtení v Agentuře CzechTourism, na Ministerstvu životního prostředí a Přírodovědecké fakultě UK. Připraveny jsou: exkurze na Znojemsko, přednášky, výstavy nebo literární čtení podyjských autorů a také besedy se studenty základních, středních a vysokých škol. Principy péče o území budou například popisovat studentům Karlovy a České zemědělské univerzity.

Program akce:

19. 9. Divadlo Archa (Malý sál) od 20.00 hod.: Tvář naší země – krajina domova (tulák a fotograf Bohumír Prokůpek). Vzpomínkový večer na fotografa Bohumíra Prokůpka, během něhož bude představena knižní novinka - soubor knih Národní park Podyjí.

2. – 14. 10. Galerie Písecká brána: Trojvýstava Naše národní parky – zelené mosty Evropy, Národní park Podyjí a Galerie rozmanitosti Podyjí. Unikátní představení Národního parku Podyjí, doprovázené videem a zvuky tamní přírody.

9. 10. Rakouské kulturní fórum od 18.00 hod.: Podyjí v literatuře – Literární večer s autorským čtením. Jiří Svoboda a Reinhard Kaufmann představí mimo jiné ukázky z díla Charlese Sealsfielda, Josefa Bergmanna nebo Antona Vrbky.

Přednášky:

25. 9. Turistické příležitosti v NP Podyjí 17:30 h.: Agentura CzechTourism, Orbis Media Center, Vinohradská 46, Praha 2.
 Plánujete výlet do Podyjí? Zjistěte mnohem víc, než o čem se píše v příručkách pro turisty. Přednáší RNDr. Jan Kos a Petr Lazárek (Správa NP Podyjí).

10. 10. Podyjí neznámé 16:30 h.: Ministerstvo životního prostředí, místnost 900, Vršovická 65, Praha 10. Poodhalte tajemství našeho nejmenšího národního parku. Přednáší: Ing. Tomáš Rothröckl, Mgr. Lenka Reiterová a Ing. Petr Vančura (Správa NP Podyjí).

11. 10. NP Podyjí – biodiverzita v kontextu divočiny 10:40 h.: Přírodovědecká fakulta UK, Mineralogická posluchárna (1.patro), Albertov 6, Praha 2. Přednáška hledá odpověď na otázku, jak sladit ochranu samovolných procesů se zachováním pestrosti přírody. Přednáší Mgr. Lenka Reiterová, Ing. Martin Škorpík a Ing. Petr Vančura (Správa NP Podyjí).

Národní park Podyjí – komplexní přístup k péči o území: Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol. Proč jsou i v národním parku a jeho ochranném pásmu potřebné lidské zásahy? Přednáška vysvětlí hlavní způsoby péče o les, nelesní plochy a krajinu ochranného pásma. Přednáší Mgr. Lenka Reiterová, Ing. Martin Škorpík a Ing. Petr Vančura ( Správa NP Podyjí). Přesný termín bude uveřejněn na webech MŽP, Správy NP Podyjí a ČZÚ ve druhé polovině září. Přednáší Mgr. Lenka Reiterová, Ing. Martin Škorpík a Ing. Petr Vančura ( Správa NP Podyjí).

Exkurze:

8. 10. Bory šumí po skalinách: odborná exkurze věnovaná péči o lesy v NP Podyjí. Pořádá Institut Daphne ČR ve spolupráci se Správou NP Podyjí. Akce je určena zájemcům z řad odborné veřejnosti, studentů a nevládních organizací. (více na www.daphne.cz)

Výlety:

16. 9. Hrady a mlýny na Dyji (NP Thayatal, obec Merkersdorf): Podzimní výlet do samotného srdce národního parku.

22. 9. Mašovická střelnice, jak ji neznáte (NP Podyjí, obec Mašovice): Ukázka nejzajímavějších biotopů a péče o ně na bývalém vojenském cvičišti.

20. 10. Za krásami podzimního lesa (NP Podyjí, obec Čížov): Zaměřeno na lesy českého i rakouského Podyjí a principy hospodaření v lesích těchto parků.

Více informací o Národním parku Podyjí naleznete zde:

Národní park Podyjí

Kam za zábavou