Plány zábavních parků na Slovensku

 

I Slovensko chce v budoucnu lákat za zábavou do zábavních parků ve stylu Disneylandu. Podle již delší dobu známých plánů má na Slovensku, v různých částech země, takovýchto zábavních parků vzniknout hned několik. 

Jedním z největších plánů investorů by měl být Zábavní park v Bojnicích (mezi Bojnicemi a Prievidzou). Projekt je pro Bojnice velkou možností pro další rozvoj. V Bojnicích totiž najdete například jeden z nejnavštěvovanějších a nejimpozantnějších zámků, kde se mimo jiné natáčela i pohádka Šíleně smutná princezna. Dalšími lokálními zajímavostmi jsou také lázně, termální koupaliště a nejstarší zoologická zahrada na Slovensku. Nově by tu v průběhu blízkých let měl vzniknout areál za několik miliard slovenských korun, zahrnující kavárny, kino a různé atrakce. Součástí areálu má být také "Země legend", kde budou atrakce spojené s legendami nejen Nitry a Slovenska ale i střední Evropy. V rámci první části projektu má vzniknout celoročně používaná část parku s prostorově nenáročnými atrakcemi. Tato část bude rozdělena na mokrý a suchý okruh. Suchý bude zahrnovat indoor centrum (s 3D kinem, virtuálními atrakcemi a adrenalinovými aktivitami), arénu a skleník. Jako další část projektu budou realizovány další sektory, využívané sezónně, zahrnující většinu z hlavních atrakcí. Přilehlé parkoviště by mělo pojmout přes tisíc vozidel.

Štěstí při výběru lokalit se zdá se usmálo také na východní Slovensko a to na Humenné (v Prešovském regionu). Jde o plány na vybudování zábavního parku "Ptačí údolí - Bird Valley". Tento park se chystá vybudovat společnost Darc Leisure, která již postavila podobný park v holandském Eftelingu a dokonce za něj získala cenu za nejlepší tematický park na světě. Vesnička Ptačího Údolí by měla vypadat jako středověké městečko s hradbami a neměl by zde chybět ani wellness hotel s termálními koupelemi. 

Park rozkládající se na přibližně 450ti hektarech bude rozdělen na tři středně velké tematické parky- Sissi, Báthoryčka a Jánošík, věnované historii Slovenska a nejznámějším pověstem. Při procházce parky se zde budete moci setkat nejen s pohádkovými bytostmi ale také s tancem, hudbou, hrady, zříceninami, lesy či kostelíky.

Tématická část "Báthoryčkin park - Bathory park představí záhady Slovenska a strašidelné příběhy plné záhad. V jezírcích bude zapáchající, světelkující voda, hrady budou postavené převráceně a vláčky Vás zavezou do podzemí, za objevováním pokladů. Nad vším budou nad parkem dominovat pochmurné ruiny hradu krvelačné vražedkyně Bathory.

Další tematickou částí bude příjemný a slunečný park s labuťemi a pávy a tento ponese jméno rakousko-uherské císařovny Sissi. Kromě zámku bude v parku také pohádkový les, kde budou žít postavy z nejkrásnějších slovenských pohádek.

Poslední tématický park bude věnován legendárnímu hrdinovi Juraji Jánošíkovi. Skrze překrásné hradby vstoupíme na středověké náměstí s nádherným výhledem na hrad uprostřed jezera. Představí se zde show dravých ptáků, či cikánský orchestr ale nejzajímavější atrakcí Jánošíkova Parku má být ohromující dřevěná zvonková dráha.

To vše doplní wellness hotel s termálními koupelemi s přes třemi sty luxusních pokojů a apartmánů. K dispozici zde budou jak léčebné, tak i zkrášlovací programy, vulkanické či bylinkové koupele.

Další zábavní parky mají na Slovensku vyrůst v okolí Bratislavy, na Liptově a u Košic. Doufejme, že pokud na realizaci plánů dojde, tak nezůstane Česká Republika pozadu. Několik zajímavých plánů se objevuje i u nás (viz. například projekt Země Lží v Hatích).

Kam za zábavou